Logo-Baltic-Tour-2022-white

THINK Green, czyli… co możemy zrobić razem ?

REDUKUJMY

Ograniczajmy zużycie i kupujmy z głową - rzeczy dobrej jakości, które posłużą dłużej i nie trafią do śmieci po kilku miesiącach.

Wybierajmy produkty biodegradowalne. Zmniejszamy w ten sposób stosowanie materiałów nieprzyjaznych środowisku.

Kiedy używamy swoich rzeczy, pielęgnujemy je, itp. - ograniczając do minimum zużycie wody, energii i surowców.

Produkcja mięsa odpowiada za znaczną część całkowitej światowej emisji dwutlenku węgla, w szczególności czerwone mięso jest tego głównym winowajcą. Jeśli nie możemy, albo nie chcemy całkowicie zrezygnować z czerwonego mięsa, zawsze jednak możemy ograniczyć ilość spożywanego mięsa.

Jeśli nie używamy jakiegoś urządzenia, pamiętajmy, aby zawsze je wyłączyć z prądu. Oprócz świateł każde urządzenie, które jest podłączone i włączone u źródła, zużywa energię elektryczną zwiększając emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Używajmy mniej wody i bądźmy świadomi jej zużycia, nawet w trakcie codziennych, prostych czynności, takich jak zmywanie naczyń, czy też mycie zębów.

PRZETWARZAJMY

Segregujmy śmieci i odzyskujmy surowce wtórne.

Wybierajmy produkty biodegradowalne lub takie, które będą się nadawały do recyklingu.

WYKORZYSTUJMY PONOWNIE

Bądźmy kreatywni i dawajmy odpadom drugie życie. Zachowujmy na przykład pudełka i wykorzystujmy je ponownie.

Rzeczy, których już nie potrzebujemy, a są w dobrym stanie - sprzedawajmy, oddawajmy lub wymieniajmy.

Korzystajmy z wielorazowych toreb i opakowań, najlepiej wykonanych z ekologicznych materiałów.

REZYGNUJMY

Z jednorazowych produktów, a zwłaszcza z foliowych opakowań i wszelkiego rodzaju jednorazowych plastików.

Odmawiajmy przyjmowania rzeczy, których nie potrzebujemy, nawet jeśli są za darmo. Brak popytu, prowadzi do zaniku podaży takich produktów.

Zrezygnujmy z jazdy własnym samochodem, jeżeli można gdzieś pojechać rowerem, pójść na piechotę, dotrzeć na hulajnodze lub choćby transportem publicznym. Dzięki temu smog będzie mniejszy, a powietrze zdrowsze.

WSPIERAJMY

Naszą tężyznę fizyczną i prowadźmy aktywny tryb życia oraz zachęcajmy innych do tego samego.

Jedzmy więcej lokalnie produkowanych, ekologicznych owoców i warzyw. Transport, sortowanie i pakowanie przyczyniają się do zwiększania emisji CO2, dlatego zawsze lepiej kupować świeże, sezonowe produkty od lokalnych wytwórców, których działalność dodatkowo wspieramy.

Jeśli mamy taką możliwość, wybierajmy dostawców energii, którzy dostarczają energię odnawialną do naszych domów. W ten sposób wspieramy jej produkcję i wpływamy na to, aby rozwój gospodarczy był bardziej zrównoważony.

Mamy nadzieję, że akcja Think Green zainspiruje nas do dalszego działania i dokonywania lepszych wyborów na przyszłość. Nawet drobne zmiany wprowadzane do naszych codziennych, rutynowych czynności, mogą zsumowane zrobić naprawdę wielką robotę. A to dopiero początek walki o lepszą przyszłość naszej planety oraz warunków życia dla następnych pokoleń.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments